top of page

Vint tardors de compromís ——

Fa vint tardors s’iniciava una aventura escènica ben excitant: una mostra de teatre alternatiu i de petit format amb seu a Esparreguera. Li van posar per nom LOLA, en homenatge i record de l’actriu i amiga Lola Lizaran Merlos (1931-2003), que havia fet el seu darrer mutis feia poc. La Lola sempre tenia una mà estesa per ajudar, aconsellar i encoratjar el jovent esparreguerí, i de més enllà, que volia fer-se un lloc al teatre.

Mai ha estat fàcil prendre la decisió de dedicar-se a les arts, i més concretament al teatre, un món laboral inestable i maltractat, que sovint no rep el reconeixement i suport d’una part de la societat. Recollint l’esperit i l’enyorat tarannà de l’actriu, des del LOLA, que va convertir-se en festival, sempre s’ha reivindicat l’ofici teatral, una professió de persones valentes i convençudes. I tossudes. El teatre ho supera tot (crisis, pandèmies, l’IVA o la guerra), però és gràcies a la persistència dels seus professionals, dels milers de persones que s’hi dediquen com a aficionats i dels centenars de milers de persones que, arreu del món, omplen les sales de teatre, els carrers i els espais alternatius per veure una funció. Amb la presència de la gent que paga la seva entrada per la feina dels artistes es demostra el seu compromís amb la cultura, la seva energia i amor per aquesta joia de la nostra condició humana. I des de l’organització del Festival LOLA, modestos, però encara més segurs del que estem fent, seguim portant com a bandera el compromís amb la nova creació, les joves companyies i les iniciatives més atrevides.

El LOLA és casa vostra, ja ho sabeu. Després de vint anys volem seguir sent una seu més del compromís amb aquells valors que fan del teatre una art col·lectiva amb enorme repercussió social. Esperem fer-ho cada cop millor, per fer honor també a la confiança del públic que ens seguiu cada any.

Com deia la Lola i repetia l'Anita: “Si es fa bé, també agrada”.

 

 

Gerard Bidegain i Figuerola

Director artístic del Festival LOLA 2022

cartell lola 22.jpg

Què vam fer el 2020? (18a edició)

organitzadors_edited.jpg
colaboradors.jpg
lola2020.jpg

Què vam fer el 2019? (17a edició)

bottom of page